Die aparte wereld van de TFP shoots

ik krijg geregeld de vraag of ik ook op TFP basis werk. Daar kan ik een kort en eenvoudig antwoord op geven, “Ja.” Sterker nog, ik werk zelfs geregeld op TFP basis.

Daarbij wil ik wel graag vermelden dat de voorwaarden voor TFP shoot anders zijn dan die van een betaalde shoot.

Als je wilt weten of je in aanmerking kunt komen voor een TFP shoot, lees dan onderstaande tekst door en je zult waarschijnlijk antwoorden vinden voor je meeste vragen.

TFPSide01

Wat is TFP?
Ik gebruik TFP als Time For Photos. Heel even het officiele gedeelte…

TFP betekent dat zowel de fotograaf als het model een overeenkomst hebben waarbij ze samenwerken in ruil voor resultaten.
Met uitzondering van een MUA(H) wordt er voor een TFP shoot nooit betaald.
Het model investeert haar tijd en skills om te psoeren en ik als fotograaf mijn tijd en skills om de foto’s te maken en te bewerken.
Het is een samenwerking tussen beide partijen om een set foto’s te maken die voor beide aan waardevolle aanvulling zijn.

Een hele lap tekst maar dan heb ik het in ieder geval even benoemd. Dan nu even verder over mijn werkwijze die ik hanteer.

We gaan gezellig een middagje shooten. Mijn studio is in Venray (Limburg) en daar heb ik ook alle spullen staan die ik nodig heb.
Na de shoot maken we een selectie van 3 tot 5 foto’s en die foto’s worden professioneel geretoucheerd. Als de foto’s klaar zijn stuur ik ze elektronisch naar je toe per mail of via WeTransfer.

De foto’s worden in een webformaat gestuurd en zijn voorzien van mijn logo.

Voor TFP shoots maak ik gebruik van een contract waarin alles netjes staat vermeld. In de basis komt het er op neer dat het copyright bij mij als fotograaf ligt, samen met de rechten om deze foto’s na overleg al dan niet commercieel in te zetten.
Jij, als model, kunt de foto’s gebruiken voor online social media, je portfolio (hoge resolutie versies van de foto’s worden op verzoek gestuurd voor eventuele afdrukken), model agencies en non-commercieel gebruik.

Een voorbeeld van een contract kun je altijd op voorhand opvragen.

Zoals vermeld krijg je 3 tot 5 geretoucheerde foto’s. Afhankelijk van het aantal foto’s dat we maken en afhankelijk van het aantal outfits dat we gebruiken tijdens de shoot kan het zijn dat ik meer dan 5 foto’s selecteer. In dat geval krijg je die foto’s natuurlijk ook.

Als je in aanmerking wilt komen voor een TFP shoot, neem dan even contact met me op. Geef je motivatie waarom je een TFP shoot wilt doen en hoeveel ervaring je hebt opgedaan tijdens eventuele vorige shoots.
Ik vraag je ook om een paar foto’s mee te sturen zodat ik je werk kan zien. Een link naar een portfolio is niet verplicht maar is natuurlijk wel een “nice-to-have”.
Hou er aub rekening mee dat, ondanks dat ik regelmatig op TFP basis werk, ik regelmatig aanvragen krijg voor shoots en het niet mogelijk is om met iedereen samen te werken. Ik bekijk wel alle aanvragen en als je een goede look hebt ga ik zeker proberen om een shoot met je te plannen.

Mijn insteek tijdens een shoot is relaxed en easy-going. Ik hou niet van haastwerk en stress is een verboden woord in mijn studio.
En ook al gebruik ik TFP shoots ook om nieuwe dingen zoals licht setups te proberen, ik neem de shoots zeker serieus en ik verwacht van jou hetzelfde. Als we een TFP shoot plannen heb ik hier nog aantal tips:

Amen
  • Zorg dat je goed bent uitgerust. Ga de dag voor de shoot niet tot laat in de avond feesten. Neem je rust en zorg dat je goed voor de dag komt.
  • Let op de details. Zorg bijvoorbeeld dat je nagels verzord zijn. Niks is zo ergelijk als een mooi model met afgekloven nagels.
  • We gaan geweldige foto’s maken!! Happy times ahead dus zorg dat je in een vrolijke bui bent.
  • Zorg dat je op tijd bent. Het kan altijd voorkomen dat je iets later bent, laat het me dan even weten zodat ik er rekening mee kan houden.

Aanmelden voor een TFP shoot?

Wil je je aanmelden voor een TFP shoot? Vul dan onderstaand formulier in, stuur aub een een recente foto van jezelf mee.

Je naam (verplicht)

Je e-mail adres (verplicht)

Portfolio website

Onderwerp (verplicht)

Stuur aub een recente foto van jezelf mee

Je bericht

FAQ:

Q: Waar vinden de shoots plaats?
A: De shoots vinden plaats in mijn studio in Venray (Limburg, NL) of op locatie.

Q: Is een MUA(H) inbegrepen?
A: Nee. Maar ik kan een MUA(H) wel sterk aanbevelen. Een MUA(H) maakt echt een verschil in het eindresultaat. De kosten voor een MUA(H) zijn voor jou maar als je serieus bent om een goed portfolio op te bouwen raad ik het echt aan.

Q: Mag ik iemand meenemen naar de shoot?
A: Ja dat kan. Als je het fijn vind om iemand mee te nemen dan is dat geen probleem. Het kan zijn dat ik ze vraag om mee te helpen gedurende de shoot. Let op: als je je vriend meeneemt naar de shoot, vertel dat op voorhand wat voor type shoot het wordt. Ben je jonger dan 18 jaar, dan stel ik het zelfd verplicht dat je iemand meeneemt tijdens de shoot.

Q: Welke outfits moet ik meenemen?
A: Afhankelijk van het type shoot bepalen we op voorhand welke outfits je mee neemt. Er is ruimte om je in de studio om te kleden met alle privacy.

Q: Hoe lang duurt het voor ik mijn foto’s krijg?
A: Ik probeer je foto’s binnen 3 tot 4 weken op te leveren. Je krijgt alleen de eindversies. De ruwe originele versies worden nooit vrijgeven.

Q: Mag ik de foto’s gebruiken voor commerciële doeleinden?
A: Nee dat mag niet. Als fotograaf liggen de auteursrechten bij mij. Natuurlijk mag je de foto’s gebruiken voor online social media zoals Modelmayhem, Facebook, Twitter etc… maar stuur aub alle aanvragen voor commerciële doeleinden door naar mij.

Let wel even op. Wanneer je jonger bent dan 18 jaar zal ik in geen enkele vorm van (bedekt) naakt, lingerie of zwemkleding met je shooten. Hierover ga ik NIET in discussie.

TFPbottom

TFP shootsfocasa