Review: Zor.com

Zor.com fotoproducten

Een week geleden werd ik benaderd door Zor.com, een bedrijf dat fotoprints verzorgd op plexiglas, aluminium en pvc. Ik kreeg de mogelijkheid om een print te testen en vervolgens te beoordelen. En onbedoeld kwam daar nog een hele leuke tweede review bij, een modelijkheid om te kijken hoe constant de kleuren zijn bij re-prints. Voor de mensen die niet het hele verhaal willen lezen… met het uiteindelijke eindresultaat ben ik erg tevreden en Zor.com is meer dan de moeite waard!

Zor.com

Het is een klein en opkomend bedrijf en ik moet bekennen dat ik nog niet eerder van had gehoord.
Zor.com is gevestigd in Brussel en hanteren een vaste website die voor elk land een eigen vertaling heeft, iets wat je vaker ziet. Op social media heb ik alleen een Facebook pagina kunnen vinden, maar de link staat niet op hun eigen site.

Prijzen van Zor.com

Ze beweren de beste prijzen op de markt te hebben en als ik door de lijst blader moet ik inderdaad toegeven dat de prijzen erg laag zijn. Een print op aluminium en plexiglas met een 20x30cm afmeting heb je al voor €3,99 en op pvc kost een print met deze afmeting niet meer dan €2,99. Ook als je de rest van de prijzen bekijkt kun je alleen maar zeggen dat Zor.com de prijzen echt enorm laag houdt en daarme alle andere aanbieders echt ver achter zich laat.
Daar tegenover staat dan wel dan de verzendkosten aan de hoge kant zijn. Ze werken met gewichtklasses. Voor kleine bestellingen blijft de eindprijs nog altijd erg laag maar voor zwaardere zendingen kan deze aardig op kan lopen.

Review

Voor deze review heb ik gekozen voor een foto van een van mijn reizen door China, een prachtige zonsondergang boven de rijstvelden van yuanyang. Als ondergrond heb ik voor aluminium gekozen omdat ik daar vaker prints op heb laten maken en ik daarmee een goede referentie heb.
De bestelling heb ik op een vrijdagavond ingelegd en woensdag kon ik de print ophalen bij een DPD parcelshop. Dat is een totale looptijd van drie dagen. Op de site wordt vermeld dat prints op aluminium binnen 1 tot 2 dagen worden geleverd, maar dat is eerder de looptijd van de vervoerder. Maar drie dagen is een prima looptijd en voor een zending die vanuit het buitenland moet komen is het gewoon een snelle levering.

Bestellen en levering

Bestellen gaat makkelijk via de website van Zor.com. Je kiest welke ondergrond je graag wilt hebben en met een druk op knop kun je je foto uploaden om vervolgens de afmeting te selecteren.

De print zit degelijk verpakt in karton en de kans op beschadigingen is klein.
Ook de binnenverpakking is prima geregeld, de print wordt beschermd met schuimblokken en kan daardoor ook niet verschuiven.

Afwerking

Wat me opvalt is dat er van die kleine rafeltjes op de randen zitten. Dit komt door een stuk folie dat op de achterkant zit maar ook na het weghalen van die folie blijft er toch nog wat over. Op zich geen showstopper want je kunt ze er makkelijk vanaf halen (twee keer wrijven en dan heb je ook echt strakke randen) maar het was wel iets dat me direct opviel.

Kleuren

ICC kleurprofielen! Deze zijn beschikbaar op de site voor elke ondergrond. ICC kleurprofielen zijn een uitkomst als je serieus met je kleuren omgaat. Mocht je hier niet zo in thuis zijn dan is het echt de moeite waard om je er een keer in te verdiepen. Er komt aardig wat bij kijken maar het geeft een meerwaarde aan je eindresultaten.

Als je een gecalibreerd scherm hebt dan kun je de profielen op voorhand inladen in Photoshop en daarme krijg je een nauwkeurige weergave hoe de print eruit zal zien. En dat doet Zor.com erg goed.
De kleuren zijn spot on met wat het moet zijn.
Zonder kleurprofielen wordt aangeraden om in het standaard AdobeRGB profiel te werken om zo de meest nauwkeurige kleuren te krijgen.

De kwaliteit

En hier gaat het toch om? Toch?
Als ik de print van dichtbij bekijk dan valt meteen op dat er ruis in de foto zit. Veel ruis.
En die ruis, die zit NIET in de foto zelf.
Ruis in donkere delen van een foto kan voorkomen, ook afhankelijk van je camera instellingen maar de ruis zit hier overal en is juist in de heldere delen erg goed zichtbaar.

Nu is het natuurlijk erg makkelijk om alles af te kraken en dingen te roepen als “you get what you pay for”. Maar dat is iets wat ik niet ga doen. Ik heb per e-mail gemeld dat ik een klein beetje schrok van de hoeveelheid ruis in mijn foto. Ik zal het eerlijk bekennen, voor de prijzen die Zor.com hanteert had ik niet echt een hoge verwachting van de reactie die ik op mijn mail zou krijgen. Als ik die al zou krijgen…

De kwaliteit: aftersales en service

En ik kon er niet verder langs zitten!
Naast een goed product is aftersales en service een van de meeste belangrijke dingen voor een bedrijf. Recentelijk heb ik meerdere keren mee mogen maken dat de aftersales en service veelal te wensen overliet. Je kent het denk ik wel. Als je iets wilt kopen is alles mogelijk maar zodra er is betaald en je hebt service nodig worden mails nog maar half gelezen en nog minder beantwoord, wachttijden zijn lang etc…

Maar hier moet ik zeggen dat ik waanzinnig snel een reactie kreeg. En wat voor een! Men was het met me eens dat de ruis inderdaad sterk aanwezig was en dat zou niet moeten zijn. Er werd aangeboden om een re-print te maken. Kosteloos maar daarnaast zou ik ook nog een print krijgen op een 40×60 formaat. Ik was op dat moment nog niet 100% overtuigd maar wilde het wel proberen. Wellicht was er toch iets mis gegaan in het print proces maar de re-print gaf me ook nog een andere leuke optie: kleurconsistentie. Een nieuwe print, maar zou de kleur gelijk blijven?

Een paar dagen later kwam de re-print binnen. De verpakking is opnieuw degelijk en de print is ook nu weer beschermd met schuimblokken
zodat er niks mis kan gaan tijdens het transport.

Een herkansing voor de kwaliteit

Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen. De kwaliteit is gewoon goed! De ruis op de eerste print, die is nergens meer te bekennen op de re-print. Je kunt de twee prints hier onder elkaar zien. Waar de ruis in de kleine print duidelijk te zien is, is die op de re-print nergens te zien.
Alles lijkt erop te wijzen dat er bij de eerste print gewoon iets mis is gegaan. Een pech gevalletje wat wel jammer is maar wat altijd kan gebeuren.

Kleurconsistentie

De kleuren zijn 100% gelijk aan de vorige print. Nu weet ik dat je dat mag verwachten van een bedrijf dat professionele prints levert maar toch is het altijd even afwachten wat je krijgt. Maar ook hier levert Zor.com kwaliteit.
De nieuwe print is kwa kleur identiek wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken bij herbestellingen. Zor.com levert de kwaliteit die je wilt zien als je met een gecalibreerde workflow werkt.

Conclusie

De eerste print was een pech geval. Dat kan altijd gebeuren maar is dat slecht? Niet als de aftersales en services goed zijn en Zor.com levert die service.
De kwaliteit is gewoon erg goed te noemen en de kleurconsistentie is prima. Combineer dit met de lage prijzen die Zor.com hanteert en je hebt een serieuze speler in de markt die de potentie heeft om ver te komen.

De lage prijzen, het eenvoudige bestelproces, ICC kleur profielen, de aftersales en service… Zor.com biedt het.
Wil je een mooie en goede print hebben voor een prijs waar geen elke andere aanbieder aan kan tippen? Dan is Zor.com the place to be!
Sander_SIG

Review: Zor.comfocasa
0