Review: Saal-Digital

Saal-Digital fotoproducten

Saal-Digital is, zoals ze zichzelf omschrijven, één van Europa´s toonaangevende producenten van fotoproducten. Het bedrijf is van oorsprong Duits en de prints worden ook in Duitsland gemaakt.

saal_digital_nl_170px_rgb

Dat is overigens een concept dat je vaker tegenkomt.
Een klein nadeel wat je zou kunnen ondervinden is dat het een dag langer kan duren voordat je een print in huis hebt. Het is trouwens niet iets waar ze omheen draaien, meteen op de openingspagina op de website staat duidelijk vermeld dat alles Made in Germany is.

Eén van de acties die ze hebben is dat fotografen af en toe producten kunnen reviewen.
Na een korte selectieprocedure kreeg ik te horen dat ik mee mocht werken aan een review. Ik mocht een wanddecoratie naar keuze uitzoeken en daar een foto op laten afdrukken.

De Alu-Dibond wanddecoratie

saal-digital-alu-dibond

Kort samengevat, wat is Alu-Dibond:

  • Aluminiumplaat 3 mm dik (mat)
  • Centimeter nauwkeurige individuele afmetingen
  • 6-kleuren-UV-Direct-Printinginclusief light kleuren
  • Extreem stabiel, buigvast en weersbestendig

Oftewel… een hele mooie ondergrond om een foto op te laten afdrukken.
Laten we beginnen bij het begin.

ICC profielen

review saal-digital.nl

Meteen een heel sterk punt van Saal-Digital. Zoals je kunt zien hebben ze ICC kleurprofielen voor werkelijk elk product dat ze aanbieden.

Je ziet vaak dat aanbieders ICC kleurprofielen aanbieden maar meestal blijft dat redelijk beperkt.
Saal-Digital biedt voor vrijwel elke ondergrond een ICC kleurprofiel aan. En dat is toch wel redelijk uniek te noemen, vooral als je een kleur-o-fiel bent zoals ik.

Als je gewoon een printje weg wilt sturen hoef je niks te doen met deze ICC profielen.
Echter, als je wat meer bezig bent met fotografie en met gecalibreerde apparatuur werkt, dan is het wel een must om hiermee te werken.

Uploads

Als je je foto wilt versturen dan kan dat online via de website. Naast deze optie heb je ook een mogelijkheid om een stukje software te installeren waarin je de foto’s kunt verzamelen en van daaruit door kunt sturen.

Op het stukje software heb ik wel wat kritiek. Als je dan software gebruikt om de foto’s te uploaden en te versturen, zorg dan in ieder geval dat alle ICC kleurprofielen worden ondersteund. Want dat is hier niet het geval.
In de nabewerking kun je precieze aanpassingen maken door te werken met profielen maar in de software zie je dat niet terug omdat deze gebruik maakt van je standaard monitor profiel.

Ook hier weer een kleine toevoeging: werk je met een standaard scherm dan zul je hier geen last van hebben maar als je werkt met een scherm dat meer kleuren dan de standaard profielen weer kan geven, dan is het toch echt een gemiste kans. Maar goed, uiteindelijk doe je (in mijn geval) de eindbewerkingen in Photoshop dus de foto wordt goed doorgestuurd.

Wat wel weer een sterk punt is, al heb ik dat zelf niet geprobeerd, is dat er een plug-in van Adobe beschikbaar is zodat je direct in Photoshop een fotoboek kunt samenstellen. Dat was in mijn geval niet van toepassing en daarom heb ik deze optie niet gebruikt. Wellicht dat ik dit in een volgende review zal doen.

De wachttijden

Op een woensdag heb ik mijn bestelling geplaatst en meteen krijg je een standaard berichtje dat alles goed is aangekomen en dat men het gaat verwerken. In de mail zit een link waar je online de status kunt bekijken van je bestelling. Ik ga er vanuit dat het totaal proces zo goed als volledig is geautomatiseerd want het is niet meer mogelijk om bijvoorbeeld adresgegevens te wijzigen.

Op vrijdag, twee dagen later, kreeg ik een bericht dat het product klaar was en zou worden verstuurd. Vrijdag versturen vanuit Duitsland met een standaard verzendservice (DHL) zou dan betekenen dat het twee werkdagen later geleverd zou worden, op een dinsdag. En dat was ook het geval.

Al met al ben je dus vijf werkdagen kwijt vanaf het moment van bestelling tot het moment van levering. Als je dan bedenkt dat ze in heel Europa actief zijn is vijf werkdagen een nette tijd.

De verpakking

review saal-digital.nl
review saal-digital.nl
review saal-digital.nl

Op de verpakking is niks aan te merken. Het product zit goed en degelijk verpakt.
Als je het pakket openmaakt zit er een tweede kartonnen laag over de foto heen die alles nog een keer goed beschermd. De pakketdienst wilt nog wel eens ruw omgaan met pakketjes maar daar hoef je hier niet bang voor te zijn.

De afwerking

review saal-digital.nl
review saal-digital.nlDe afwerking is geweldig! Hier kan ik niks verkeerds over zeggen.

De donkere vlakken zijn egaal donker. Daar waar andere (goedkopere) aanbieders strepen laten zien op de print is dat hier niet het geval. Ook de afwerking bij de randen is subliem.
De kwaliteit is hoogstaand en je ziet dat het geen standaard printlab is waar de afdrukken worden gemaakt. Wil je kwaliteit, dan zit je hier goed!

Eindconclusie

Saal-Digital doet duidelijk niet onder voor andere aanbieders op de digitale printmarkt.
Ze hebben een goed concept neergezet en ze zijn actief in landen over heel Europa met de thuisbasis in Duitsland.
De totale verwerkingstijd duurt vijf dagen wat acceptabel is.

Voordelen:

  • Grote range aan producten
  • Hoge kwaliteit
  • ICC kleurprofielen voor alle producten

Nadelen:

  • Software ondersteund geen ICC kleurprofielen
saal-digital-producten

Kwa kosten is Saal-Digital meer dan acceptabel. Zijn er goedkopere aanbieders op de markt? Zeker wel, maar dat zie je terug in de kwaliteit. En dan wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop.
De prijs/kwaliteit verhouding is prima.

Kortom, ben je opzoek naar een goede aanbieder die hoogwaardige prints aanbiedt op een groot aantal producten? Geef dan Saal-Digital zeker een kans!
Sander_SIG

Review: Saal-Digitalfocasa
0