Push it to the limit

Push it to the limit

Als ik ook zo’n dure professionele camera koop, dan maak ik vanzelf wel betere foto’s!

Hoe vaak hoor je deze uitspraak wel niet? Logisch dat je in het begin denkt dat duurdere apparatuur betere foto’s maakt. Vooral als je naar objectieven kijkt hoor je dat vaak.

Professionele objectieven maken scherpere foto’s. Professionele objectieven zijn duur. Dus dure apparatuur maakt betere foto’s. En het klopt ook wel dat goede apparatuur gewoon duur is.

Maar je spullen kunnen nog zo duur zijn, uiteindelijk ben JIJ degene die de foto maakt.

JIJ bepaalt de compositie, de hoek, wat er wel en wat er niet op een foto komt te staan. En dit is echt zoveel belangrijker dan je apparatuur.

Heb je op het verkeerde punt scherp gesteld? Zijn je instellingen niet goed? Is je compositie niet wat het moet zijn? Dan kun je nog zo’n dure camera hebben maar je eindresultaat zal altijd bagger zijn.

De laatste tijd ben ik weer veel op pad met mijn eerste camera/lens combinatie. Eigenlijk om aan te tonen dat je voor een goede en mooie foto helemaal geen dure apparatuur nodig hebt.

Wat gebruik ik als ik op pad ga met mijn oudere aparatuur?

Als camera gebruik ik een Canon 450D met 12.2 megapixels. Het was mijn eerste camera en heeft het altijd prima gedaan voordat ik ben overgestapt op een full frame camera.
De 450D is rond 2008 op de markt gekomen waarmee het een “oudje” is. De camera is ook al een aantal jaar niet meer nieuw te krijgen.

Het objectief op de Canon 450D is een eerste versie van de Sigma 18-200, een zogenaamde superzoom. Met 18mm is het een groothoek en met 200mm is het ook een telezoom. Let wel dat de Canon 450D een cropfactor van 1.6 heeft en het eigenlijke bereik 28-320 is.

Ook de Sigma lens is al een hele tijd niet meer te krijgen. Er zijn wel een aantal upgrades en nieuwe versies uitgebracht maar dit exemplaar is al een hele tijd uit de handel.
De Canon 450D is verder ook geen uitblinker in het dynamisch bereik, de ruisondedrukking is ook maar “zo zo” en in de fotografie wereld is deze combinatie eigenlijk gewoon oud te noemen.

Vooral als je kijkt naar de nieuwe ontwikkelingen die vooral Sony op dit moment op de markt brengt is het veilig om te zeggen dat je met deze combinatie geen fatsoenlijke foto meer zult maken. Of misschien toch wel?

Natuurlijk maak je met deze combinatie nog prachtige foto’s!!
Het is echt een denkfout die we maken, of misschien wel willen maken, om te zeggen dat ouder materiaal geen goed resultaat kan brengen.
Deze combinatie maakt nog net zo’n goede foto’s als toen het ergens in 2008 op de markt kwam.
Is het dynamisch bereik minder dan de nieuwste Sony, Nikon of Canon? Natuurlijk!
Is de camera gevoeliger voor ruis dan de nieuwste Sony, Nikon of Canon? Natuurlijk!
Maar dat wilt toch niet zeggen dat je er niks meer mee kunt?

RAW
Tegenwoordig schieten we allemaal in RAW. RAW geeft de hoogste kwaliteit mee aan een foto en de foto is zoals je deze maakt. Er wordt geen contrast/kleur/scherpte toegevoegd zoals JPEG dat nog wel eens wilt doen. In Lightroom en/of Photoshop kun je de foto een eigen eindresultaat geven. En met deze programma’s is meer mogelijk dan je denkt.

Zijn er delen overbelicht? Met de highlights kun je nog aardig wat details terughalen. Delen te donker? Met de shadows kun je heel veel bijlichten.
Teveel ruis? Gebruik de luminance slider in de ruis reductie.
Mocht dit nog niet genoeg dan zijn er nog massa’s filters te vinden waarmee je je foto’s een perfect eindresultaat kunt geven!

Niet overtuigd? De foto’s hieronder zijn allemaal gemaakt met bovengenoemde combinatie.

Staar je niet blind op de nieuwste camera van 3000 euro of meer.

Natuurlijk erg mooi en leuk om te hebben maar onderschat je eigen camera niet. In combinatie met wat Lightroom en Photoshop acties (en ja, de pro’s gebruiken deze programma’s ook bij hun 3000 euro camera’s) kun je nog altijd prachtige foto’s maken. Je camera is nog altijd net zo goed als vier of vijf jaar geleden. Just push it to limit!

Succes!
Sander_SIG

Push it to the limitfocasa
0