De beste walkaround lens

De beste walkaround lens voor je camera

Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven “Push it to the limit“, een artikel over foto gear die niet meer het nieuwste van het nieuwste is maar waar je toch pracht foto’s mee kunt maken. Ik heb daar best wat leuke reacties op gekregen en ook een paar vragen over lenzen die je kunt gebruiken. Onder het motto “je body vervang je, goed glas bewaar je” kreeg ik de vraag wat in mijn ogen de beste walkaround lens is die je kunt gebruiken. Nu weet ik dat er online aardig wat oorlogen over worden gevoerd van mensen die hun mening op willen dringen. Nu ga ik daar niet tussenzitten, ik ga je ook niet zeggen welke lenzen je MOET gaan gebruiken maar ik ga wel mijn mening geven wat voor mij de beste walkaround lens is.

Waar je wel rekening mee moet houden:
Ik ben een Canon shooter en op een hele oude Sigma 18-200 na (die niet voorkomt in het lijstje van beste walkaround lenzen) gebruik ik alleen Canon lenzen.
Ik ga in dit artikel ook geen 3rd party lenzen beschrijven en/of beoordelen. Enkel Canon lenzen waarbij ik wel een onderscheid zal maken tussen lenzen voor een full frame en een crop frame camera.

Full frame of crop frame?

Dat gaat wel degelijk een groot verschil maken in je lenskeuze. Waar 24mm op een full frame nog wel een aardige groothoek is, is dat op een crop frame zeker niet het geval. Op een crop frame camera met een factor van 1.6 is de 24mm groothoek op een full frame een 38mm op je crop frame.
Daarnaast heeft een full frame camera als “nadeel” dat het het beste vraagt van je glas. Wil je de beste resultaten op een full frame camera? Dan heb je ook top notch glas nodig. En top notch glas… dat is niet goedkoop. Nu is het niet echt een nadeel maar meer een keuze want je maakt echt waanzinnige platen met een full frame camera maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Nu we dit allemaal hebben besproken is het tijd voor de beste walkaround lenzen voor je full frame en crop frame camera. Ben je er klaar voor? Dan let’s go!

De beste walkaround lens voor je full frame camera

De Canon 24-105. Dit is eigenlijk een no-brainer. De 24-105 lens van Canon is een L lens met alle kwaliteiten die je mag verwachten van zo’n lens. Met 24mm heb je toch nog een aardige groothoek en met 105mm kom je ook nog net in het tele bereik. De lens is ook ragscherp.

Ook kwa prijs is deze lens aantrekkelijk, voor circa €800,- kun je een exemplaar aanschaffen. Er is sinds een tijdje ook een versie II op de markt, die is iets duurder en kost je rond de €1250,-
Dit is mijn vaste lens voor alle grote reizen die ik maak waarbij ik de hoogste kwaliteit uit mijn foto’s wil halen.

Q: Wat zijn de nadelen van deze lens?
Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Deze lens heeft bij 24mm best wel wat vervorming. Niks wat je niet kunt corrigeren en de manier waarop je foto neemt bepaald ook of je veel of weining vervorming krijgt. Dit is zeker geen showstopper maar wel iets wat je wilt weten.
Een ander nadeel is dat deze lens met 670 gram redelijk op gewicht is. Het is niet de lichste maar ook zeker niet de zwaarste lens. Maar een dagje rondlopen met deze lens om je nek voel je wel.

Q: Met een max van 105mm, mis je de telezoom niet?
Nee. Ik heb deze lens al heel wat jaren mee op mijn grote reizen en de keren dat ik zoom tekort kwam… die kun je letterlijk op 1 hand tellen. Ik zat vaker in een situatie waarbij ik meer (ultra)groothoek wilde hebben dan telezoom.

Q: Als je dan meer (ultra)groothoek wilt hebben, welke lens raad je dan aan?

Met een extra lens praat je eigenlijk al niet meer over een walkaround lens maar als je dan toch een tweede lens mee wilt nemen voor die paar keer dat je meer groothoek wilt hebben… Canon heeft een 16-35 en een 17-40 lens in het arrangement. Als je voor de F4 versie gaat heb je de 16-35 versie voor circa €1000,- en de 17-40 voor circa €800,-

Beide lenzen zijn L lenzen en hebben de kwaliteit die je daarvan mag verwachten. Voor (ultra)groothoek foto’s wil je echt een van deze lenzen hebben.

De beste walkaround lens je crop frame camera

Voor crop frame camera’s is de keuze iets moeilijker. Eén ding waar Canon erg sterk in is, is het aantal lenzen dat ze op de markt brengen. Maar door zoveel keuzes te hebben is het ook makkelijk om te twijfelen wat goed en wat niet goed is. Crop camera’s worden vaak geleverd met een 18-55 kitlens of een 18-135 kitlens.
De 18-55 is simpelweg een lens die niet de moeite waard is. De 18-135 heeft wel een redelijk versie (STM) en een prettig bereik maar in mijn ogen is er toch een betere walkaround lens.

De Canon 15-85. Misschien niet de eerste lens die bij je opkomt maar in mijn ogen wel de fijnste. De lens is ergens in 2009 door Canon op de markt gebracht en is daarmee ook zeker niet een van de nieuwste lenzen. Waarom is dit lensje dan mijn favoriete walkaround lens voor mijn crop camera?

Allereerst het bereik. Waar veel lenzen beginnen bij 18mm begint deze lens bij 15mm. En die drie mm maken een groot verschil! 15mm op een 1.6 crop komt overeen met 24mm in werkelijkheid en daarmee heb je dus een aardige groothoek te pakken.

Het bereik van 15-85 is ook erg prettig en in 95% van de gevallen alles wat je nodig hebt.
De bouwkwaliteit is ook gewoon goed te noemen. De lens voelt degelijk aan en heeft een stalen mount. Het binnenwerk is erg degelijk en bevat L-kwaliteit onderdelen. Dit is ook een lens die scherp is. Niet alleen in het midden maar ook in de hoeken. Tel al deze plusplunten bij elkaar op en het is voor mij de perfecte walkaround lens op een crop frame camera.

Q: Wat zijn de nadelen van deze lens?
Een nadeel kan het gewicht zijn. Net als de 24-105 is het zeker niet de zwaarste lens maar met 575 gram is het ook geen 18-55 kitlens gewicht. Naast het gewicht is deze lens ook niet meest lichtsterke lens. Variërend van F3.5 to F5.6 kun je in een situatie komen waar de sluitertijd laag wordt en je moet compenseren met de ISO waarde. Ook dit hoeft geen showstopper te zijn omdat de meeste nieuwe camera’s prima om kunnen gaan met hogere ISO waardes maar op 85mm kun je geen F3.5 gebruiken om een mooiere DOF te krijgen.
Het prijskaartje is ook een klein nadeel, nieuw kost deze lens zo tegen de €700,- Maar, in tegenstelling tot de L lenzen van Canon, zijn deze lenzen minder waarde vast en kun je een tweedehands exemplaar krijgen voor circa €350,-

Q: Met een max van 85mm, mis je de telezoom niet?
Zeer zeker niet. 85mm op een 1.6 cropframe komt overeen met 136mm werkelijke zoom. Zelfs meer dan 24-105 lens voor een full frame camera. Ook hier zul je vaker in een situatie komen dat je graag iets meer (ultra)groothoek wilt hebben dan dat extra stukje zoom.

Q: Als je dan meer (ultra)groothoek wilt hebben, welke lens raad je dan aan?

De volgende logische vraag. Een hele tijd geleden bracht Canon de 10-22 lens op de markt en voor een lange tijd was deze lens heer en meester op het gebied van (ultra)groothoek. Tot een aantal jaar geleden… Als je een tweede lens wilt gebruiken met een (ultra)groothoek, ga dan voor de 10-18 lens. Dit is een goedkope (circa €230,-) maar erg goede en erg scherpe lens.

Mocht je een plekje over hebben in je cameratas, dan is deze lens eigenlijk ook een must have.

Dus dit zijn mijn keuzes.
De beste walkaround lens voor je full frame camera is in mijn ogen de 24-105 F4 L lens van Canon en voor je crop camera is het de 15-85 F3.5-F5.6 lens.

Maar vergeet niet dat dit mijn mening is. Er zullen genoeg mensen zijn die het met me eens zijn maar ook zeker net zoveel mensen zullen een andere mening hebben. En dat is prima want als we het allemaal met elkaar eens zouden zijn zou het ook maar een saaie wereld zijn. Toch? ;-)

Mocht je trouwens nog vragen hebben of kom je er kwa keuzes niet helemaal uit? Stuur me gerust een mailtje. Ik weet nog altijd niet alles maar ik help je graag waar ik kan.
Sander_SIG

De beste walkaround lensfocasa
0