Camera instellingen

Camera instellingen

Een vraag die ik vaak hoor is “wat zijn je camera instellingen?”. Meestal als ik nieuwe foto’s plaats of specifieke foto’s wil maken van bv unieke landschappen op locatie dan reageren mensen om me heen nog wel eens met een vraag “Welke instellingen gebruik je nu?” of “Werk je helemaal manueel of staat je camera deels op de auto stand?”.

De antwoorden zijn meestal redelijk eenvoudig.

Het is net echt rocket science. Om tot een goede belichting te komen gebruik je een zogenaamde belichtingsdriehoek. Die driehoek bestaat uit:

  • ISO
  • Sluitertijd
  • Diafragma

Studiofotografie

Ik zal beginnen met het makkelijkste voorbeeld: studiofotografie.

ISO
De ISO hou ik altijd zo laag mogelijk als ik in de studio werk. In mijn geval is het ISO 100.

Sluitertijd
De sluitertijd is altijd 1/125. Ik werk met flitsers en daar ben je afhankelijk van de sync tijd. Dat wil zeggen, als ik op de knop druk om een foto te maken moet er in een bepaalde tijd een flits afgaan die de foto bevriest.

Tegenwoordig zijn er veel fancy mogelijkheden met high sync speed en dergelijk maar die gebruik ik niet. In mijn geval is de sluitertijd alijd ingesteld op 1/125.

Diafragma
Als ik in de studio werk, dan stel ik alleen het diafragma variabel in. De ISO staat vast op 100, de sluitertijd staat vast op 1/125 dus het enige dat wordt aangepast is het diafragma.

De camera staat op manueel en dat is het eigenlijk wel zo’n beetje. Valt wel mee toch?

Op locatie

Locatiewerk is wel iets anders maar eigenlijk wijkt niet zo heel erg veel af.

ISO
De ISO is variabel in te stellen maar toch probeer ik deze altijd zo laag mogelijk te houden, net als in studio. Ik wil zo min mogelijk ruis in de foto’s en daarom hou ik de ISO laag.
Dit is trouwens ook een van de redenen waarom ik op locatie altijd een statief bij me heb. Soms is de ISO zo laag dat ik een langere sluitertijd nodig heb en om bewegingsonscherpte te voorkomen gebruik ik altijd een statief op locatie.

Sluitertijd
De sluitertijd is variabel. Afhankelijk van wat ik wil en de overige instellingen. Overdag in het zonlicht, dan heb je een hele korte sluitertijd.
Maar wil je bijvoorbeeld dat zachte effect krijgen van stromend water? Dan heb je een lange sluitertijd nodig en ook hier ontkom je niet aan het gebruik van een statief.

Diafragma
Het diafragma is ook variabel. Afhankelijk van hoeveel scherpte-diepte ik in een foto wil hebben gebruik ik een groot of klein diafragma.
Een groot diafragma (=klein getal) geeft een kleine scherpte-diepte en een klein diafragma (=groot getal) geeft weer een groot scherpte-diepte.

De camera? Meestal maak ik de foto’s in de P stand. Als ik aan straatfotografie doe gebruik ik de Av stand met een vast diafragma van f5.6 en als ik echt een uniek beeld voor me heb dan gebruik ik de manuele stand om de foto helemaal te maken zoals ik die hebben wil.

Statief

Je zag het net al een paar keer voorbij komen. Als je veel buiten bent met fotografie en landschappen, architectuur en dergelijke fotografeert dan ontkom je niet aan een statief.

Je hoeft echt geen super groot statief te hebben voor dit soort dingen, ik gebruik zelf op locatie een MeFoto reisstatief. Erg compact, niet zwaar en ook niet al te duur. Het kan mijn Canon 5D II met 24-105 objectief makkelijk aan.

Zo’n klein statief kun je ook makkelijk aan je backpack vastmaken. En neem 1 ding van me aan, neem je statief altijd mee. Vooral bij reizen weet je vaak niet waar je uitkomt en de mooiste landschappen kunnen voorbij komen. Tijdens een van mijn reizen door China heb ik een hele dag bij meer dan 45 graden in de volle zon met mijn statief rondgelopen.

Al is het maar voor dat ene moment, maar op dat mmoment ben je wel blij dat je je statief bij je hebt.

Al met al valt het allemaal wel mee. Vergeet ook niet dat je camera een behoorlijk stukje geavanceerde techniek bevat die veel situaties goed kan inschatten. En kom je net bij dat ene moment uit, ga dan voor zeker en stel alles handmatig in. Succes!

Camera instellingenfocasa
0